Ο Τατάρ περί του Κυπριακού

24 05 2019 12:25

Ο Πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ τόνισε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια κρίσιμη γεωγραφία και ότι οι εξελίξεις σχετικά με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων θα πρέπει να αξιολογηθούν μαζί με την εγγυήτρια χώρα, την Τουρκία.

Ο κ. πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης για δημιουργία ναυστάθμου από τη Γαλλία στη Νότια Κύπρο.

Λέγοντας ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα εδαφικού, ο κ. Τατάρ τόνισε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη μόνο για τις θαλάσσιες περιοχές αλλά επίσης για τον εναέριο χώρο.

Όπως στο παρελθόν και στο εξής αυτήν τη διαδικασία η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να τη διαχειρίζεται μαζί με την μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα την Τουρκία, τόνισε και εξέφρασε την πίστη του ότι τα κόμματα UBP και HP – δύο εταίροι της κυβέρνησης συνασπισμού – θα εργαστούν αρμονικά επί του θέματος αυτού.

Αναφερόμενος και στην απόφαση της Ε/κ Διοίκησης για τη δημιουργία ναυτικής βάσης από τη Γαλλία στη Νότια Κύπρο, ο πρωθυπουργός Τατάρ είπε ότι αυτή είναι μια μεγάλη ανομία και είναι η ντροπή της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος έχει τρείς εγγυήτριες χώρες και αυτές είναι η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία, ο κ. Τατάρ υπογράμμισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δικαιούται να συμπεριφέρεται μόνο της.

Το να συνάψει η ε/κ πλευρά συμφωνία με τη Γαλλία για τη δημιουργία ναυτικής βάσης αποκλείεται να γίνει αποδεκτό βάσει του διεθνούς δικαίου, στο οποίο η ε/κ πλευρά κάνει συνεχώς αναφορά, τόνισε δηλώνοντας την ενόχληση των Τουρκοκυπρίων.

«Ούτε η Τουρκία μπορεί να αποδεχτεί κάτι τέτοιο. Γι’ αυτόν το λόγο, θα είναι τεράστια η αντίδραση μας. Ως κυβέρνηση της ΤΔΒΚ, θα διατηρήσουμε αυτή τη στάση μας και πιστεύουμε ότι κι ο Πρόεδρος μας θα εκφράσει την αντίδρασή του επί του θέματος», είπε ο κ. Τατάρ.

Επισημαίνοντας ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ετοιμάζεται να υπογράψει ακόμα 8 νέες συμφωνίες στο θέμα των γεωτρήσεων, ο πρωθυπουργός Τατάρ τόνισε ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα νόημα να έχουμε συναντήσεις με τους Ελληνοκυπρίους εφόσον δεν έχουν αλλάξει τη νοοτροπία τους.

reklam-banner1
 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 • Hava Durumu

  ΤΔΒΚΣήμεραΑύριο
  Lefkoşa 11/9° 11/10°
  Girne 11/10° 12/11°
  Mağusa 12/10° 12/11°
  İskele 11/10° 11/11°
  Güzelyurt 11/10° 10/9°
  Lefke 9/8° 8/10°
 • ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ