Επιστολή σε Πομπέο από Όζερσαϊ

24 05 2019 12:24

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Κουντρέτ Όζερσαϊ είπε ότι η πιο σημαντική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο είναι τα άδικα και απάνθρωπα εμπάργκο που επιβάλλονται για χρόνια κατά του τουρκοκυπριακού λαού.

Ο ΥΠΕΞ απέστειλε επιστολή στον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο σχετικά με την φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο.

Το γεγονός ότι η έκθεση δεν κάνει αναφορά στην άδικη και απάνθρωπη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων που είναι η σημαντικότερη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί αποτελεί μια μεγάλη έλλειψη στην έκθεση, τόνισε ο κ. Όζερσαϊ στην επιστολή του και πρόσθεσε ότι αυτή η διεθνής απομόνωση, που έχει επηρεάσει αρνητικά ολόκληρη την ζωή των Τουρκοκυπρίων, τροφοδοτεί τη βαθιά κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί και εμποδίζει την επίτευξη λύσης μέσω των διαπραγματεύσεων.

«Τα εμπόδια που θέτει η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένων του τουρισμού, της τέχνης και του αθλητισμού, συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση σαν αποτέλεσμα των εργασιών του Υπουργείου Εξωτερικών της ΤΔΒΚ», δήλωσε.

Ο κ. Όζερσαϊ επεσήμανε δε ότι παρόλο που η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να λάβει μέρος στα διεθνή όργανα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  λόγω του απαράδεκτου στάτους κβο, η ΤΔΒΚ αποδίδει μεγάλη σημασία στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Καθώς καταβάλλουμε προσπάθειες για να βελτιώσουμε το επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Βόρεια Κύπρο, είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τους γείτονες μας, τους Ελληνοκυπρίους και άλλους διεθνείς παράγοντες επί του θέματος», πρόσθεσε.

Ο ΥΠΕΞ Όζερσαϊ είπε ότι η ΤΔΒΚ συνεργάζεται κιόλας με τους διεθνείς παράγοντες, κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα θέματα της εμπορίας ανθρώπων, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της κοινωνικής ισότητας των φύλων και της ενδοοικογενειακής βίας.

reklam-banner1
 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 • Hava Durumu

  ΤΔΒΚΣήμεραΑύριο
  Lefkoşa 11/9° 11/10°
  Girne 11/10° 12/11°
  Mağusa 12/10° 12/11°
  İskele 11/10° 11/11°
  Güzelyurt 11/10° 10/9°
  Lefke 9/8° 8/10°
 • ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ