Τοποθετήσεις από Τατάρ για το Κυπριακό

06 12 2019 14:02

Ο Πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ τόνισε την ανάγκη της συζήτησης του θέματος που αφορά την παραχώρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους Τουρκοκυπρίους που ζουν στο εξωτερικό.

«Αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα» είπε μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Λέγοντας ότι αυτό το θέμα συζητήθηκε και στη διάρκεια της σύσκεψης που έλαβε χώρα προχθές στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός Τατάρ είπε ότι υπάρχουν επίσης άλλες προσδοκίες, όπως η αύξηση του αριθμού και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών και των εισαγγελέων.

Όλα αυτά χρειάζονται τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, ανέφερε προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση σημαίνει διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Αναφερόμενος στη σημασία του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους Τουρκοκυπρίους που ζουν στο εξωτερικό, ο κ. Τατάρ είπε ότι βάσει του Συντάγματος ο κάθε πολίτης της ΤΔΒΚ έχει το δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται, αλλά ο σχετικός νόμος θέτει ως όρο τη διαμονή του στην ΤΔΒΚ.

«Αυτό μπορεί να αλλάξει. Θα πρέπει να το συζητήσουμε και να οριστικοποιήσουμε. Κατά την γνώμη μου, την εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν μπορείς να πεις σε έναν πολίτη σου που διαμένει στο εξωτερικό, «δεν μπορείς να ψηφίζεις»», σημείωσε ο κ. πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τατάρ τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία είναι αποφασισμένες να προστατεύουν τα δικαιώματα τους στην περιοχή.

«Σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, το φυσικό αέριο θα μεταφερθεί μέσω της Τουρκίας», είπε και πρόσθεσε ότι παρόλες τις σοβαρές εργασίες, η ε/κ πλευρά δεν μπαίνει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Ο κ. πρωθυπουργός επέκρινε και την Ε/κ Διοίκηση για το ότι θέτει ως προϋπόθεση τον τερματισμό των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επί του Κυπριακού.

Η Τουρκία, που θα αρχίσει 5 νέες γεωτρήσεις το 2020, δεν θα τερματίσει τις δραστηριότητες της, κατέληξε.

reklam-banner1
 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 • Hava Durumu

  ΤΔΒΚΣήμεραΑύριο
  Lefkoşa 41/22° 41/22°
  Girne 33/27° 35/27°
  Mağusa 35/25° 35/25°
  İskele 31/26° 33/26°
  Güzelyurt 35/23° 37/23°
  Lefke 31/26° 34/26°
 • ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ