Στο BRT ο Πρωθ/ργός Τατάρ

28 05 2020 13:45

Ο Πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ τόνισε τη σημασία της υποστήριξης της Τουρκίας για να αυξήσουν την ευημερία του τουρκοκυπριακού λαού και για να διατηρήσουν την υφιστάμενη δομή.

Μιλώντας χθες Τετάρτη σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στο BRT, ο Πρωθυπουργός Τατάρ αξιολόγησε τη Συμφωνία Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Συνεργασίας που υπεγράφη με την Τουρκία.

Λέγοντας ότι κι ο Πρόεδρος Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Τατάρ τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν ακολουθεί ένα οικονομικό ή χρηματοπιστωτικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα και ότι όλοι οι πόροι χρησιμοποιούνται ορθά.

Σε ενάμισι χρόνο θα χορηγηθούν 3 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες, ανέφερε προσθέτοντας ότι για την κάλυψη των οικονομικών απωλειών εξαιτίας του κορονοϊού θα παραχωρηθούν 1.1 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες.

Αυτή η συμφωνία δείχνει τη σημασία που αποδίδεται στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, τόνισε σημειώνοντας ότι οι καλές σχέσεις με την Τουρκία ενισχύουν την οικονομική υποδομή και βάση της Βόρειας Κύπρου.

Σχεδιάζεται να δημιουργηθούν περισσότερες χρηματοδοτικές δυνατότητες και για τον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε τονίζοντας ότι θα παραχωρηθούν ορθές επιδοτήσεις σε ορθούς τομείς.

Προς το παρόν προβλέπεται μια οικονομική σμίκρυνση κατά 15%, αλλά αυτή εξαρτάται πιο πολύ από το πότε θα ανοίξουν τα σύνορα, είπε ο κ. Τατάρ.

«Η δημιουργία ενός κονδυλίου και για την κατασκευή του νέου κρατικού νοσοκομείου δείχνει την αποφασιστικότητα για το σχέδιο αυτό. Έτσι το νοσοκομείο θα ανεγερθεί σε λίγα χρόνια», σημείωσε αναφερόμενος και στους τρόπους αποδέσμευσης των χρηματικών πόρων.

Ως προς το ενεργειακό θέμα, ο Πρωθυπουργός Τατάρ τόνισε τη σημασία της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία μέσω καλωδίου για την μείωση των ενεργειακών δαπανών.

Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα συμβατό και βιώσιμο σύστημα, είπε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αλλάξουν και το υφιστάμενο ενεργειακό σύστημα με ένα άλλο που θα λειτουργεί με το αέριο.

Επιπλέον θα επωφεληθούν από την ηλιακή ενέργεια, σημείωσε.

Αναφερόμενος και στον τουριστικό τομέα, ο Πρωθυπουργός Τατάρ είπε ότι ο τουρισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας της Covid 19, αλλά με το όραμα που έθεσε η Τουρκία θα μπορούσε να επαναρχίσει η κινητικότητα στον τομέα αυτό τους επόμενους μήνες.

Επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει την επανεκκίνηση του εσωτερικού τουρισμού, ο κ. Τατάρ είπε ότι σε περίπτωση μείωσης των τιμών οι πολίτες θα μπορέσουν να διανυκτερεύσουν στα ξενοδοχεία.

Κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει τον εσωτερικό τουρισμό, πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός Τατάρ κατέληξε λέγοντας ότι με την αύξηση της ανταγωνιστικής δυνατότητας της ΤΔΒΚ θα μπορούσαν να παρακινηθούν οι επενδυτές για να επενδύσουν περισσότερα στην ΤΔΒΚ.

reklam-banner1
 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 • Hava Durumu

  ΤΔΒΚΣήμεραΑύριο
  Lefkoşa 11/9° 11/10°
  Girne 11/10° 12/11°
  Mağusa 12/10° 12/11°
  İskele 11/10° 11/11°
  Güzelyurt 11/10° 10/9°
  Lefke 9/8° 8/10°
 • ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ