Προειδοποίηση για το 2ο κύμα της πανδημίας

22 05 2020 13:02

Ο Υπουργός Υγείας, Αλί Πιλλί προειδοποίησε το κοινό για ένα δεύτερο κύμα του νέου κορονοϊού (Covid 19).

«Ο λαός σκέφτεται ότι έληξε η επιδημία, αλλά όχι. Φοβάμαι και ανησυχώ», είπε ο Υπουργός Πιλλί παραχωρώντας αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ για τις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα για τη σταδιακή άρση των περιορισμών στην ΤΔΒΚ.

«Διενεργούμε τεστ εδώ και μέρες και δεν έχουμε εντοπίσει κανένα νέο περιστατικό κορονοϊού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μη συμβεί τίποτα. Εάν το κοινό δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ενδέχεται να μας χτυπήσει ένα δεύτερο κύμα. Κι αυτό θα μπορούσε να είναι χειρότερο. Γι’ αυτόν το λόγο, το κοινό θα πρέπει να συνεχίσει τα προληπτικά μέτρα», τόνισε ο ΥΠΥΓ.

Παρά το ότι οι πολίτες γνωρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, με την επαναλειτουργία κάποιων επιχειρήσεων πολλοί άνθρωποι άρχισαν να ξεχνούν το παρελθόν, είπε ο κ. Πιλλί προσθέτοντας ότι το 70% του πληθυσμού δεν φοράει την προστατευτική μάσκα και δεν συμμορφώνεται με τον κανόνα της κοινωνικής απόστασης.

Επισημαίνοντας ότι από τις 10 Μαρτίου, την ημέρα που πρωτοεμφανίστηκε ο ιός στην ΤΔΒΚ, διενεργήθηκαν συνολικά 31 χιλιάδες τεστ, ο κ. υπουργός είπε ότι όλοι οι ασθενείς, οι οποίοι παρουσίαζαν τα συμπτώματα του νέου κορονοϊού και πήγαν στις πολυκλινικές πυρετού και βήχα σε τέσσερα κρατικά νοσοκομεία, υποβλήθηκαν σε τεστ PCR και μόνο εδώ διενεργήθηκαν 4 χιλιάδες τεστ.

Ερωτηθείς πόσο θα συνεχιστούν τα τεστ στην χώρα, ο ΥΠΥΓ Πιλλί είπε ότι ενόσω συνεχίζεται η πανδημία ανά τον κόσμο, αυτά τα τεστ θα διενεργούνται, εκφράζοντας την άποψη του ότι δεν θα ανακαλυφθεί εμβόλιο κατά της Covid 19 στο εγγύς μέλλον.

Λέγοντας ότι τα κιτ ανίχνευσης του ιού, τύπου ELISA, θα φτάσουν σύντομα στην ΤΔΒΚ από τη Γερμανία, ο κ. υπουργός δήλωσε ότι αμέσως μετά την άφιξη των κιτ, θα αρχίσει η διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων στην χώρα.

Εκφράζοντας την άποψη ότι το 2% του πληθυσμού έχει ανοσία κατά της νόσου, ανέφερε ότι το ακριβές ποσοστό θα καταστεί ορατό με τη διενέργεια των εν λόγω τεστ.

Επισημαίνοντας ότι δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα της δημιουργίας ενός πανδημικού νοσοκομείου, ο κ. Πιλλί είπε ότι προς το παρόν επικεντρώθηκαν στη δημιουργία μιας μονάδας εντατικής θεραπείας με 15 κλίνες στο κρατικό νοσοκομείο Μπουρχάν Ναλμπάντογλου.

Επίσης ο ΥΠΥΓ Αλί Πιλλί υπογράμμισε ότι ο αριθμός των αναπνευστήρων που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με δύσπνοια, θα ανέλθει σε 159 μέχρι τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ, ο κ. Πιλλί δήλωσε ότι δεν εντοπίστηκε νέο κρούσμα από τα τεστ το τελευταίο 24ωρο.

Χθες, Πέμπτη έγιναν 105 τεστ.

reklam-banner1
 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 • Hava Durumu

  ΤΔΒΚΣήμεραΑύριο
  Lefkoşa 11/9° 11/10°
  Girne 11/10° 12/11°
  Mağusa 12/10° 12/11°
  İskele 11/10° 11/11°
  Güzelyurt 11/10° 10/9°
  Lefke 9/8° 8/10°
 • ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ