Οικονομικά μέτρα

26 03 2020 13:00

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνήλθε χθες με στόχο να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον αγώνα που δίνεται κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού και οικονομικά μέτρα που αναμένονταν να ληφθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία, ο Πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Υπουργικό με τίτλο «το πρώτο Πακέτο Οικονομικών Μέτρων και Υποστήριξης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη».

Κάνοντας έκκληση για κοινωνική ενότητα και αλληλεγγύη, ο κ. πρωθυπουργός τόνισε ότι ο καθένας πρέπει να βάλει το χέρι του κάτω από την πέτρα.

Ο κ. Τατάρ επίσης κάλεσε τις τράπεζες να κάνουν θυσίες την περίοδο αυτή για την υπερπήδηση των αρνητικών επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία.

Ο κ. Πρωθυπουργός δήλωσε ότι μ’ αυτό το πακέτο αποτελούμενο από 33 σημεία δημιουργήθηκε κονδύλιο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ανακοινώνοντας ένα προς ένα τα άρθρα ο κ. Τατάρ ανέφερε τα εξής:

Σύμφωνα με τα μέτρα, όλοι οι μισθοί του δημόσιου τομέα πάνω από 5.000 τουρκικές λίρες (ΤΛ) θα μειωθούν κατά 25% για περίοδο τριών μηνών.

Δεν θα γίνουν περικοπές σε μισθούς χαμηλότερους από 5.000 ΤΛ.

Σε όσους εισπράττουν μισθό 6.000 ΤΛ και χαμηλότερο, θα γίνουν περικοπές κατά 16%.

Ο υψηλότερος μισθός του δημόσιου τομέα δεν θα υπερβεί τους 8.500 λίρες και ότι ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι βουλευτές και άλλοι υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν περικοπές έως και 56%.

Δεν θα υπάρξουν περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που εκτελούν βασικές και επείγουσες υπηρεσίες.

Η αύξηση του κόστους ζωής που χορηγείται στους δημόσιους υπαλλήλους δύο φορές το χρόνο θα παγώσει επίσης από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2020.

Άλλα μέτρα λιτότητας θα περιλαμβάνουν τον περιορισμό των πληρωμών υπερωριών και άλλων πρόσθετων δαπανών.

Όλες οι κρατικές συνεισφορές προς τα δημόσια ιδρύματα, τους δήμους και τα πολιτικά κόμματα θα μειωθούν επίσης κατά 25% με την προϋπόθεση που θα πληρωθεί σε μια μελλοντική ημερομηνία.

Επίσης θα διατεθεί κονδύλιο ύψους 750 εκατομμυρίων λιρών για τη στήριξη του πραγματικού τομέα.

Οι επιχειρήσεις, οι οποίες έκλεισαν τις εγκαταστάσεις τους στο πλαίσιο μέτρων για τη μείωση της εξάπλωσης του κορωναϊού, σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το οφειλόμενο ενοίκιο θα έχουν τη δυνατότητα να αναβάλουν τις πληρωμές μέχρι τον Ιούνιο και να πληρώσουν το ληξιπρόθεσμο ενοίκιο τους εντός έξι μηνών.

Θα διατεθούν ειδικά προγράμματα δανείων και δωρεών για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν κατά την παραγωγή.

Το κράτος θα καλύψει τους τόκους που χρεώνονται για τα τραπεζικά δάνεια των επιχειρήσεων που έκλεισαν το κατάστημα λόγω της επιδημίας και τα οποία θα ισχύσουν για την αναβολή των πληρωμών δόσης τους.

Επίσης, θα θεσπιστούν νομικές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στις τράπεζες να αυξήσουν τα όρια πιστωτικών καρτών των πελατών τους κατά 25% χωρίς να απαιτείται απόδειξη εισοδήματος.

Επιπλέον, οι πελάτες θα μπορούν να αναβάλουν την πληρωμή των λογαριασμών πιστωτικών καρτών τους που χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ της 26ης Μαρτίου 2020 και της 26ης Απριλίου 2020 για να αγοράσουν τρόφιμα και καύσιμα ή να καλύψουν τα έξοδα υγείας για ένα μήνα χωρίς να πληρώσουν επιτόκια.

Το κράτος θα πληρώνει επίσης όλους τους εργαζομένους των ιδιωτικών εγκαταστάσεων/επιχειρήσεων που έκλεισαν ως μέρος των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού, με εισφορά μισθών ύψους 1.500 τουρκικών λιρών μέσω του Ταμείου Στήριξης της Απασχόλησης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς να υποχρεώνονται να απολύσουν εργαζόμενους.

Θα αυξηθούν επίσης οι φόροι που επιβάλλονται στα προϊόντα καπνού και τα αλκοολούχα ποτά.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την αναβολή της καταβολής των καταθέσεων κοινωνικής ασφάλισης, των πληρωμών του ταμείου προνοίας, τη δημιουργία αναπτυξιακών προγραμμάτων και την καταβολή εισφορών από το κράτος σε διάφορους τομείς.

 

reklam-banner1
 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 • Hava Durumu

  ΤΔΒΚΣήμεραΑύριο
  Lefkoşa 11/9° 11/10°
  Girne 11/10° 12/11°
  Mağusa 12/10° 12/11°
  İskele 11/10° 11/11°
  Güzelyurt 11/10° 10/9°
  Lefke 9/8° 8/10°
 • ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ