Μαθηματική μοντελοποίηση για Covid 19

21 05 2020 12:59

Ο Πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δέχτηκε την Ομάδα Έρευνας Επί Μαθηματικής Μοντελοποίησης του Ινστιτούτου DESAM από το Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολή (YDÜ), με επικεφαλής τον καθηγητή Ταμέρ Σιανλίνταγ.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Σιανλίνταγ παρουσίασε στον Πρωθυπουργό Τατάρ έκθεση που ετοιμάστηκε από το DESAM και περιέχει τα δεδομένα των εργασιών του Ινστιτούτου σχετικά με την Covid 19.

«Το μοντέλο της Βόρειας Κύπρου σχετικά με τον νέο κορονοϊό έχουμε στείλει και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για αξιολόγηση. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ΤΔΒΚ. Σε περίπτωση δημοσίευσης του, το μοντέλο της ΤΔΒΚ θα δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό του ΠΟΥ», είπε ο καθηγητής Σιανλίνταγ.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε στις έντονες εργασίες που εκτελεί το Επιστημονικό Συμβούλιο για την Covid 19 και τόνισε ότι στην αρχή της διαδικασίας αυτής υπήρχαν ορισμένα ερωτηματικά σχετικά με τις εργασίες μαθηματικής μοντελοποίησης για την εν λόγω νόσο.

«Αλλά εγώ σας εμπιστεύθηκα. Έχετε διατηρήσει απόσταση από τις πολεμικές και επαληθεύθηκαν οι προβλέψεις σας. Κι οι εξελίξεις έχουν επιδείξει ότι είναι ορθές οι αποφάσεις της κυβέρνησης στην καταπολέμηση της πανδημίας», τόνισε.

Ευχαριστώντας το Ινστιτούτο DESAM για τις συνεισφορές του στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ο Πρωθυπουργός Τατάρ ανέφερε τα εξής:

«Είναι γνωστά τα σύνορα της ΤΔΒΚ και εδώ υπάρχει ένας ξεχωριστός λαός, ένα ξεχωριστό κράτος και ένας ξεχωριστός αγώνας. Η ΤΔΒΚ, με τους δικούς της θεσμούς, εξετέλεσε πολύ σημαντικές εργασίες, έκανε πολλές αυτοθυσίες με την βοήθεια και των δικών της παραγόντων. Οι ορθές αποφάσεις και η ευαίσθητη προσέγγιση στα ζητήματα έχουν αποδώσει και την επιτυχία. Και μάλιστα, υπάρχει ο λαός μας και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμμορφώνονται με τις αποφάσεις και τους κανόνες».

Ο κ. Τατάρ επεσήμανε ότι ένα από τα πανεπιστήμια στην ΤΔΒΚ έχει στείλει επιστημονικά άρθρα επί της μαθηματικής μοντελοποίησης και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και σε παρόμοιους διεθνείς οργανισμούς.

Σε περίπτωση της δημοσίευσης τους, η ΤΔΒΚ θα εξασφαλίσει μια άλλη επιτυχία» κατέληξε ο κ. πρωθυπουργός.

reklam-banner1
 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 • Hava Durumu

  ΤΔΒΚΣήμεραΑύριο
  Lefkoşa 11/9° 11/10°
  Girne 11/10° 12/11°
  Mağusa 12/10° 12/11°
  İskele 11/10° 11/11°
  Güzelyurt 11/10° 10/9°
  Lefke 9/8° 8/10°
 • ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ