Επίσκεψη Μπορέλ σε Τουρκία

07 07 2020 13:10

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτική Ασφάλειας, Τζόσεφ Μπορέλ ο οποίος έγινε αντικείμενο οξείας κριτικής με επισκέψεις σε Ελλάδα και Νότια Κύπρο, καθώς επίσης με δηλώσεις του, πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στην Τουρκία.

Σε δήλωση του σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Μπορέλ είπε ότι βρίσκεται στην Τουρκία για να εξαλειφθούν οι εντάσεις και ότι ειδικά για το θέμα διαμοιρασμού εσόδων υδρογονανθράκων στην Κύπρο, η ΕΕ θα προσπαθήσει όσον είναι δυνατόν να συμβάλει σε αυτό.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η βασική πηγή του προβλήματος που αφορά τα ενεργειακά αποθέματα είναι μέχρι σήμερα η ε/κ πλευρά που άρχισε τις μονομερείς σεισμικές εργασίες και γεωτρήσεις της αγνοώντας τα δικαιώματα των Τ/κ.

«Είχαμε προειδοποιήσει την ΕΕ και στο παρελθόν πολύ. Επειδή δεν υπήρξε αποτέλεσμα στείλαμε κι εμείς τα γεωτρύπανα μας στην περιοχή», είπε και συνέχισε: «Για να δείξουμε ελαστικότητα σε αυτό το θέμα πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και των Τουρκοκυπρίων. Πρέπει να διασφαλιστεί διαμοιρασμός των κερδών».

«Ως προς τον δίκαιο διαμοιρασμό υπάρχει η πρόταση της ΤΔΒΚ. Θα μπορούσε να εγκαθιδρυθεί μια επιτροπή. Σήμερα κι εμείς διατυπώσαμε τις εναλλακτικές προτάσεις μας για την επίλυση του ζητήματος. Μπορεί να υπάρξει ένας μηχανισμός της ΕΕ ή μπορεί να γίνει μέσω ιδιωτικών εταιρειών», σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Επισημαίνοντας ότι η ε/κ πλευρά είναι άκρως κακομαθημένη διότι λαμβάνει άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός κάλεσε την Ένωση να γίνει ένα μέρος της λύσης.

Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για συνεργασία με όλες τις χώρες στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, κυρίως με την Ελλάδα αλλά όχι με την Ε/κ Διοίκηση, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να επιβάλει κάτι στην Τουρκία, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Αν η ΕΕ διαμεσολαβήσει με ειλικρίνεια στο θέμα της Μεσογείου και του Κυπριακού, τότε θα καταφέρει να συμβάλει στη λύση των προβλημάτων. Αυτήν την προσδοκία μας την είπαμε και στον κ. Μπορέλ με ειλικρίνεια», κατέληξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

reklam-banner1
 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 • Hava Durumu

  ΤΔΒΚΣήμεραΑύριο
  Lefkoşa 41/22° 41/22°
  Girne 33/27° 35/27°
  Mağusa 35/25° 35/25°
  İskele 31/26° 33/26°
  Güzelyurt 35/23° 37/23°
  Lefke 31/26° 34/26°
 • ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ