Διαμαρτυρία Όζερσαϊ στον ΟΗΕ

10 07 2020 13:06

Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση συνεχίζει να διαταράσσει την ειρήνη στο νησί.

Αναφέρεται ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση τοποθέτησε πολυβολεία από σκυρόδεμα κοντά στα σημεία διέλευσης και σε περιοχές που οι πολίτες χρησιμοποιούν συχνά.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Κουντρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος καλεί την ε/κ πλευρά να αφαιρέσει τα πολυβολεία, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η ε/κ πλευρά τοποθέτησε πολυβολεία από σκυρόδεμα κοντά στο σημείο διέλευσης του Γιεσίλιρμακ, μια περιοχή που χρησιμοποιείται συχνά από τους πολίτες.

Παρόμοια πολυβολεία τοποθετήθηκαν επίσης κοντά στην περιοχή Μανσούρα κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στον θύλακα του Ερένκοϊ.

«Αυτός ο δρόμος χρησιμοποιείται από τη Διοίκηση των Τουρκοκυπριακών Δυνάμεων Ασφαλείας για τη μεταφορά προμηθειών στο Ερένκοϊ. Η ελληνοκυπριακή πλευρά χρησιμοποιεί την πανδημία ως πρόφαση για να εμποδίσει την προμήθεια από το να φτάσει στο Ερένκοϊ τους τελευταίους 4 μήνες κατά παράβαση της συμφωνίας Γιεσίλιρμακ. Χρησιμοποίησε αυτήν την περίοδο για να χτίσει οχυρώματα για στρατιωτικό πλεονέκτημα. Αξιολογούμε την κατάσταση», σημειώνει η ανακοίνωση.

Επεξηγώντας ότι οι ελληνοκυπριακές δραστηριότητες είναι παραβίαση του στρατιωτικού καθεστώτος και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι τέτοιες πράξεις εκλαμβάνονται ως απειλή.

Αναφέρεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Κουντρέτ Όζερσαϊ επίσης διαβίβασε τη διαμαρτυρία του στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για το ότι οι ζωές των πολιτών στην περιοχή τίθενται σε κίνδυνο και ότι τα στρατιωτικά οχυρώματα στην περιοχή πρέπει να αφαιρεθούν αμέσως.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι ο υπουργός Όζερσαϊ απέστειλε επίσης επιστολή στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για θέματα ειρηνευτικών επιχειρήσεων, Ζαν Πιέρ Λακρουά σχετικά με το θέμα αυτό.

reklam-banner1