Βολές ΥΠΕΞ στο πρόγραμμα ΙΜΕΤ

10 07 2020 13:08

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκτόξευσε επικριτικές βολές στην απόπειρα παροχής στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης από πλευράς ΗΠΑ στην ελληνοκυπριακή Εθνική Φρουρά.

Ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει ότι αυτή η ενέργεια της Ουάσιγκτον εξυπηρετεί μόνο την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει το σοκ που προκάλεσε στην ΤΔΒΚ η πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να παράσχουν υποστήριξη στην ελληνοκυπριακή πλευρά που, προσθέτει, συνεχίζει με αυξανόμενο τρόπο τον εξοπλισμό της και την αντιτουρκική πολιτική σε όλες τις πλατφόρμες.

«Είναι μεγάλο λάθος να περιμένουμε την ε/κ ηγεσία, που εκβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και δημιουργεί συνεχή ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σαν να είναι ο ιδιοκτήτης του νησιού, να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», τονίζει το ΥΠΕΞ.

«Θα πρέπει να είναι γνωστό ότι η παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε μια διοίκηση, που απορρίπτει να καταργήσει ακόμη τα εχθρικά στοιχεία από το εκπαιδευτικό της σύστημα, βλάπτει την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στο νησί και θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στην περιοχή», αναφέρει.

Στην ανακοίνωση του, το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει επίσης το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επιβάλει εμπάργκο όπλων το 1987 στη Νότια Κύπρο με στόχο να μη εμποδίσουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος αλλά το ήραν το 2019.

Πρόκειται για ένα ατυχές βήμα από πλευράς ΗΠΑ να προωθήσει μια τέτοια πολιτική ανακοινώνοντας την συμπερίληψη της Νότιας Κύπρο στο εν λόγω διεθνές στρατιωτικό πρόγραμμα.

«Η παροχή τέτοιας υποστήριξης σε μία από τις δύο ίσες πλευρές στην Κύπρο θα ενθαρρύνει περαιτέρω την ε/κ Ηγεσία να αυξήσει την εχθρική της συμπεριφορά και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον του νησιού ή της περιοχής», τονίζει.

«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να συμβάλουν στην εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στο νησί και την περιοχή, θα πρέπει να ενθαρρύνουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να προσεγγίσει θετικά τις εκκλήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία σε σχεδόν κάθε τομέα που αφορά τις δύο πλευρές», καταλήγει το ΥΠΕΞ της ΤΔΒΚ.

 

 

reklam-banner1