Απάντηση σε Αναστασιάδη από Τατάρ

02 07 2020 13:27

Ο Πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ αξιολόγησε τις δηλώσεις που έκανε ο ηγέτης της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, Νίκος Αναστασιάδης σε μια ελληνική τηλεόραση σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Πρωθυπουργός Τατάρ αναφέρει ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν μπορεί να αξιολογήσει ακόμα σωστά τις εξελίξεις.

«Δυστυχώς, ο Ε/κ ηγέτης δεν ξυπνά από το όνειρο του να σφετερίζεται τα δικαιώματα της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού λαού στην Ανατολική Μεσόγειο εκμεταλλευόμενος την Ευρωπαϊκή Ένωση και να έρθει κοντά στο λογικό που είναι η συνεργασία με την τ/κ πλευρά», λέει ο κ. Πρωθυπουργός και συνεχίζει:

«Ο κ. Αναστασιάδης αποφεύγει ακόμα και σήμερα να δώσει θετική απάντηση στην πρόταση συνεργασίας μας σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης καλεί την ΕΕ να επέμβει ισχυριζόμενος ότι δήθεν η Τουρκία ακολουθεί μια επιθετική στάση στην περιοχή και ξεσηκώνει τη Γαλλία εναντίον της Τουρκίας».

Στην πραγματικότητα, η επιθετική και αδιάλλακτη πλευρά στην περιοχή είναι η ε/κ πλευρά, λέει ο κ. Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι είναι η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα που καταβάλλουν προσπάθειες για να δημιουργήσουν συμμαχίες κακών εναντίον της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ.

Η Τουρκία, λέει ο κ. Τατάρ, προστατεύει τα δικαιώματα της και του τ/κ λαού που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

Η Γαλλία και η ΕΕ δεν μπορούν να σταματήσουν ούτε την ΤΔΒΚ ούτε την Τουρκία από το να προστατεύουν τα δικαιώματα μας, τονίζει και σημειώνει ότι η Γαλλία που βρίσκεται στη Δυτική Μεσόγειο θα έρθει και θα εμπλακεί στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η Τουρκία και ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα αναζητήσουν τα δικαιώματα τους στην περιοχή και θα μείνουν θεατές των εργασιών της ε/κ πλευράς και της Ελλάδας. «Δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια λογική», προσθέτει.

Λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις πραγματικότητες στο νησί και ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη, δύο λαοί με ίσα κυρίαρχα δικαιώματα, ο κ. Τατάρ τονίζει ότι η ΤΔΒΚ είναι η ίδια νόμιμη όσο η Ε/κ Διοίκηση. «Κι εμείς έχουμε δικαιώματα σε όλους τους φυσικούς πόρους της περιοχής», σημειώνει.

«Η ΕΕ κορύφωσε την αδιαλλαξία αποδεχόμενη την ε/κ πλευρά ως πλήρες μέλος χωρίς λύση και θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ενόσω η ε/κ πλευρά παραμένει κακομαθημένη, οι Ε/κ ηγέτες δεν θα προσεγγίσουν μια συμφωνία στην Κύπρο και το πρόβλημα θα απασχολεί την ΕΕ», λέει και καταλήγει ως εξής:

«Ωστόσο, η ΕΕ θα πρέπει να κάνει την ε/κ πλευρά να δει την πραγματικότητα και να τους βοηθήσει να καταλάβουν ότι η συνεργασία με ρεαλιστική ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μόνο πιθανή με την αποδοχή των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τ/κ».

reklam-banner1
 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 • Hava Durumu

  ΤΔΒΚΣήμεραΑύριο
  Lefkoşa 41/22° 41/22°
  Girne 33/27° 35/27°
  Mağusa 35/25° 35/25°
  İskele 31/26° 33/26°
  Güzelyurt 35/23° 37/23°
  Lefke 31/26° 34/26°
 • ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ